J. Robert Oppenheimer!

J. Robert Oppenheimer!

dakika okuma
Personal

“Şimdi Dünyaları yok eden ölümün kendisi oldum” - J. Robert Oppenheimer

Oppenheimer Biyografisi

J. Robert Oppenheimer, 22 Nisan 1904 tarihinde New York City’de doğmuş ve 18 Şubat 1967 tarihinde Princeton, New Jersey’de vefat etmiş bir Amerikalı fizikçidir. Oppenheimer, nükleer fizik alanında yaptığı önemli katkılar ve Manhattan Projesi’nin liderliği ile tanınmıştır.

Oppenheimer, zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Fiziksel ve zihinsel yetenekleri çocuk yaşlarda fark edildi. Harvard Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Cambridge Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.

Oppenheimer, teorik fizik alanında önemli katkılar yaparak tanındı. Özellikle kuantum mekaniği, kuantum alan teorisi ve elektrodinamik gibi alanlarda çalıştı. Teorik fiziksel süreçleri anlamak ve açıklamak için yaptığı çalışmalar akademik dünyada büyük saygı kazandı.

II. Dünya Savaşı sırasında Oppenheimer, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti tarafından kurulan Manhattan Projesi’nin bilimsel lideri olarak görevlendirildi. Bu proje, nükleer silahların geliştirilmesini amaçlıyordu. Los Alamos, New Mexico’da bulunan laboratuvarında, bilim insanları ve mühendislerden oluşan bir ekip yönetti. Projenin sonucunda Trinity testi ile ilk nükleer bombanın patlatılması gerçekleştirildi.

Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan nükleer bombaların ardından Oppenheimer, nükleer silahların insanlığa olan etkileri konusunda derin endişeler taşımaya başladı. Savaşın sona ermesinin ardından, nükleer silahların kontrolünün sağlanması gerekliliği konusunda düşüncelerini dile getirdi.

Soğuk Savaş döneminde, Oppenheimer’ın solcu eğilimleri ve bazı ilişkileri nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti tarafından güvenlik soruşturmasına tabi tutuldu. 1954 yılında yapılan soruşturma sonucunda Oppenheimer’ın güvenilmez olarak nitelendirilmesi, bilimsel topluluğunda büyük tartışmalara yol açtı. Oppenheimer, bu kararı kabul etmek zorunda kaldı.

Güvenlik soruşturmasının ardından Oppenheimer, California Üniversitesi, Berkeley’de ders vermeye devam etti ve teorik fizik alanında çalışmalarına devam etti. Nükleer silahların yayılmasını engelleme konusundaki çabalarına devam etti.

J. Robert Oppenheimer, nükleer fizik alanındaki önemli katkıları ve Manhattan Projesi’nin liderliği ile bilim dünyasında önemli bir figür olarak kalmıştır. Hem bilimsel çalışmaları hem de etik düşünceleri ile hatırlanmaktadır.

Oppenheimer, tam 6 dil biliyordu. Bunlar arasında Yunanca, Latince, Fransızca, Almanca, Hollandaca ve Sanskritçe vardı. Özellikle Sanskritçe’ye olan ilgisi, Hindu kutsal kitabı Bhagavad Gita’yı okumasına ve atom bombası testinden sonra ünlü bir alıntı yapmasına yol açtı.

Oppenheimer, öğrencileri tarafından çok sevilen ve hayranlık duyulan bir öğretmendi. Onun gibi giyinmeye ve konuşmaya çalışan öğrencileri “nim nim boys” olarak anılıyordu. Oppenheimer, fiziği kelimelerle anlatma konusunda çok yetenekliydi ve güzel cümleler kuruyordu.

Oppenheimer, Büyük Buhran sırasında komünizme ilgi duymaya başlamıştı. Kardeşi Frank ve eşi Kitty de komünist partinin üyeleriydi. Bu durum, daha sonra Oppenheimer’ın güvenlik soruşturmasına neden olacak ve Manhattan Projesi’ndeki rolünü tehlikeye atacaktı.

Oppenheimer, dönemin ABD Başkanı Harry Truman ile iyi geçinemedi. Truman, Oppenheimer’ın atom bombasının kullanılmasına karşı çıkmasını beğenmedi ve ona “o pislik” diye hakaret etti. Truman, Oppenheimer’ın güvenlik soruşturmasını da onayladı.

Oppenheimer Filmi

Oppenheimer, 2023 yılında vizyona giren bir biyografik gerilim filmidir. Film, atom bombasının babası olarak tanınan Amerikalı fizikçi J. Robert Oppenheimer’ın hayatını anlatmaktadır. Film, Kai Bird ve Martin J. Sherwin tarafından yazılan American Prometheus kitabından uyarlanmıştır. Filmde Oppenheimer’ı Cillian Murphy, eşi Kitty’yi Emily Blunt, askeri sorumlusu Leslie Groves’u Matt Damon ve Atom Enerjisi Komisyonu üyesi Lewis Strauss’u Robert Downey Jr. canlandırmaktadır. Film, IMAX 65 mm ve 65 mm geniş biçim film kullanarak çekilmiştir. Film, eleştirmenlerden olumlu yorumlar almış ve dünya çapında 231 milyon dolar hasılat elde etmiştir. (Şimdilik)

Favilances Maze - Türkiye